Bagheera Fjällmaraton Sälen oli melkein sietämätön cocktail

Julkaistu 28.8.2017

Fjällmaraton Sälen kokosi yli 2000 juoksijaa tunturipoluille. Kuva: Bagheera Fjällmararon Sälen Fjällmaraton Sälen kokosi yli 2000 juoksijaa tunturipoluille. Kuva: Bagheera Fjällmararon Sälen

Tänä syksynä päätin kokeilla uusia haasteita jokasyksyisten suunnistuksen SM-kisojen sijaan. Lähdetäänkö Sälenin tunturimaratonille, kyllä! Bagheera Fjällmaraton Sälen, 42 kilometrin pituinen polkujuoksu tuntureilla, aivan Vasaloppet-hiihdon lähtöpaikan naapurissa. Nousua reitillä oli 995 metriä. Siitä tuli maraton-urani avauskilpailu.

Maratonin ensikertalaisena voi purkaa jännityksen A) reittikartan tutkailuun ja kauhisteluun sekä B) varustevalintojen arpomiseen.

Kyllä näissä maisemissa matkanteko maistuu. Kuva: Bagheera Flällmaraton Sälen
Kyllä näissä maisemissa matkanteko maistuu. Kuva: Bagheera Flällmaraton Sälen

Tuntematon maasto aiheutti lisäjännitystä. Karttahan kertoo suunnistajalle paljon, mutta millaisia polut olisivat kulkukelpoisuudeltaan? Ovatko suot märkiä, onko pitkospuita, kauhistus jos koko reitti onkin oikein kivinen. Nousujen sanotaan olevan vain kulmia vartalossa, mutta millaisia kulmia Sälenin tunturit tarjoavat, entä miltä kulma tuntuu kahdenkymmenen tai kolmenkymmenen kilometrin jälkeen? Miltä kymmenen asteen lämpötila tuntuu tunturissa, tuuleeko kylmästi?

Kaverit aikovat lähteä ilman juomareppua ja hetkeksi jo innostun ideasta. Numerolapun kiinnitän ensin T-paitaan, sitten pitkähihaiseen, sitten takaisin T-paitaan. Aurinkoisesta aamusta huolimatta ilma tuntuu kolealta.

Maratonin viimeisen kympin väsymys on läsnä. Kuva: Bagheera Fjällmaraton Sälen
Maratonin viimeisen kympin väsymys on läsnä. Kuva: Bagheera Fjällmaraton Sälen

Lopulta onnistun hylkäämään muiden varustevinkit ja teen omat valintani. Vanha juomareppu on tuttu ja se ei menoa haittaa. Siitä saa hörpätä vettä ihan milloin vain, eikä tarvitse odottaa huoltopisteitä. Geelit menevät kätevästi repun taskuun. Lopulta valitsen T-paidan ja superkevyen tuulitakin, jonka alle juomareppukin mahtuu. Takki ja sormikkaat sujahtavat sittenkin reppuun ennen lähtölaukausta, mutta tunturissa tuntuu turvalliselta, että ne ovat mukana.

Heti reitin toinen kilometri on nousua jyrkässä laskettelurinteessä. Moni kiirehtii juoksuaskelin ylös, mutta puuskuttamaan pistää kävellenkin. Henri Ansio laittoi kävelyksi polkujuoksun MM-kilpailun jyrkissä nousuissa ja oli neljäs, täällä vain kuntoilijat painelevat juosten ylös!

Alkukilometrien jälkeen porukkaa tulee vastaan selkä edellä.

Reitille kuuluu kaksi laskettelurinnettä, mutta muut nousut ovat loivan juostavia. Polku on vaihtelevaa: välillä pääsisi pyörätuolillakin tunturiin, jossain kohdissa mennään varvikossa, pitkospuilla tai soiden märimpiä kohtia kierrellen, pitkospuita löytyy myös ja kaksi oikein kivistä ja vaativaa pätkää. Vaihtelu tekee hyvää lihaksille.

Parhaiten meno maistuu 15‒30 kilometrin välillä. Alan jo ihmetellä, mikä on se viimeisen kympin piina, josta maratoneja juosseet puhuvat, niin helposti sujuu. Valitettavasti en osoittaudu suureksi luonnonoikuksi, vaan viimeisen kympin alkaessa väsymys tulee sittenkin. Ei liian pahana, lopun viisi kilometriä pitkä loiva nousukin menee vielä juosten.

Ensimmäisessä maratonkokemuksessa jännittävimpiä kohtia ovat energia- ja nestetasapainosta huolehtiminen ja lihaskivut. Huomaan, että vaikka maraton-kokemusta ei ole, lukien, haastatellen ja lyhyemmillä matkoilla kilpaillen kertynyt tieto auttaa ja kuva matkan taittumisesta ja haasteista on realistinen.

Otan kolme geeliä tunnin välein. Enempää en oikein uskalla, mutta jälkeenpäin ajatellen yksi olisi vielä voinut hyvinkin mennä ja olla avuksi. Juomaksi vesihörppyjä omasta repusta ja laimeaa urheilujuomaa huoltopisteistä. Vatsa toimi ja kaikki imeytyi, hyvä!

Etukäteen pelkäsin viimeisiä mäkiä, toimisivatkohan jalat enää ollenkaan. Käy kuitenkin niin, että jalat jaksavat vaikka kuinka. Vaihteleva maasto on jaloille paljon lempeämpi kuin katujuoksujen yksitoikkoisuus. Sen sijaan yläselkä ilmoittaa heikkouden merkkejä ja yläkropan asento meinaa painua kumaraan. Silloin tulee helposti pistoksen tunteita ylävatsaan. Hengityksen kannalta selän lihaskunto on pitkällä matkalla yllättävän tärkeä juttu.

Reittiin kuluu aikaa kolme tuntia ja 51 minuuttia. Luulisi että siinä ehtii miettiä vaikka mitä, mutta mieli pysyy yllättävän keskittyneenä. Epätasainen alusta vaatii huomiota ja reitinvalintaa. Elämäni pisimmän lenkin pituus jännittää ja omien voimien tunnustelu pyörii mielessä. Tunturissa matka taittuu maaston mukaan ja jokaista kilometrikylttiä ei tule odoteltua vaan tavoite on aina kauempana: seuraavan mäen päällä, seuraavassa notkossa, seuraavan mökkikylän kulmaan saapumisessa. Paitsi lihaksille on tunturimaraton varmaan katumaratonia helpompi myös mielelle.

Kroppaa ottaa hyvin energiaa vastaan. Kuva: Kestävyysurheilu.fi / Juho-Veikko Hytönen
Kroppaa ottaa hyvin energiaa vastaan. Kuva: Kestävyysurheilu.fi / Juho-Veikko Hytönen

Yhtä asiaa ehdin miettiä pidempäänkin. Pitkä kestävyyssuoritus oman jaksamisen rajoilla tuottaa sellaisen cocktailin tunteita, ettei vahvemmin voi tuntea elävänsä. Alun jännitys, toimiva keho, taistelu väsymystä vastaan, kannustavien vaeltajien ja kanssakilpailijoiden antama lisävoima, endorfiini veressä, jännityksen laukeaminen kilometrien taittuessa, fyysinen yhteys kaikkeen mitä maasto tuo eteen, kivet tossun pohjan alla, ylämäki pohkeissa, alamäki etureisissä, sääriä kutittava varvikko, henkeäsalpaavat maisemat reitin korkeimmalta kohdalta. Kaikki samalla kertaa, sehän on melkein sietämätön yhdistelmä. Laillista huumetta, kuten matkakaveri sanoo.

Premiumsportin blogisti Hytönen ja logistiikkapäällikkö Hölli keräilevät voimia maalissa. Kuva: Kestävyysurheilu.fi / Juho-Veikko Hytönen
Premiumsportin blogisti Hytönen ja logistiikkapäällikkö Hölli keräilevät voimia maalissa. Kuva: Kestävyysurheilu.fi / Juho-Veikko Hytönen

Maalissa on autuas väsymys. Herkkuja napaan järjestäjien pöydästä ja maastolenkkarit jalasta. Teippauksista huolimatta päkiöissä ja varpaissa tuntuu, että tulipahan juostua.

-Outi Hytönen

Suosituimmat tuotteet: